Vormgeving, da's binnen en buiten de lijntjes kleuren

Break out of the grid

Hoe breng je rust, overzicht en harmonie in je vormgeving? Door gebruik te maken van grids: denkbeeldige horizontale en verticale lijnen waarop je alle elementen van een ontwerp uitlijnt.  Grids duiken constant op in ons dagelijks leven. Denk maar aan de uitgebalanceerde kolommen in je ochtendkrant. Dat overzichtelijke metroplannetje tijdens je citytrip in Londen. Of zelfs de opbouw van die webshop die je onlangs bezocht (en waar je door de juiste positionering van de koopknop weer net iets te veel bestelde). 

De rol van grids in vormgeving: een beetje geschiedenis

Midden jaren ’70 werd het grid een standaardonderdeel van de opleiding grafische vormgeving. Grids werden al snel in één adem genoemd met corporate communicatie. Als reactie hierop sloegen bepaalde ontwerpers in de jaren ’80 soms een meer organische richting in.
 
Vandaag de dag zijn grids nog altijd één van de basisprincipes van grafische vormgeving, maar zijn zeker geen verplicht stramien. Ze vormen wel een uitstekende leidraad voor uitgebalanceerde en bruikbare designs.
Manuscript grid: wordt gebruikt voor documenten, ebooks, presentaties…
Modular gridwordt gebruikt om veel elementen naast elkaar te tonen (in portfolio’s bijvoorbeeld)

Column grid: wordt gebruikt voor kranten en magazines

Hierarchical grid: wordt gebruikt voor websites

Soms mag je alle regeltjes overboord gooien

Gewaagde vormgeving: durf buiten de lijntjes kleuren

Elementen van je ontwerp uitlijnen op een grid biedt houvast en structuur. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat niet elke pagina van een krant of magazine er anders uitziet. Grids maken vormgeving duidelijk, leesbaar en bruikbaar. Toch is het voor bepaalde ontwerpen nuttig om alle regeltjes overboord te gooien en elementen ‘buiten het grid’ te plaatsen.
 
Wanneer negeer je de denkbeeldige lijnen bij je opmaak?
 
  • Je wil bepaalde elementen in het oog laten springen
  • Je bent op zoek naar een meer organische en speelse look & feel
  • Je wil vooral emotie opwekken met je vormgeving
Letterlijk ‘buiten de lijntjes kleuren’ kan zowel subtiel als extreem. Het geeft je de nodige ruimte om bijvoorbeeld te experimenteren met typografie en 3D-effecten. Meer lezen over grids in grafische vormgeving? Verdiep je in boek ‘Making and Breaking The Grid’ van Timothy Samara.
 
Soms mag je alle regeltjes overboord gooien

Mogen wij voor binnen (of buiten) de lijntjes kleuren?

Geïnspireerd naar meer?

Ontdek meer blogs

WIJKortenaken Idearté 1
animatie social pitch
AI in communicatie_beeld 1
Idearté succes in PR

Meer inspiratie?

Bekijk nu onze 5 gratis webinars