10 tips voor de ultieme liefdesbrief

Valentijn … de dag waarop je je liefje nog eens extra in de watten wilt leggen. Heb je geen inspiratie voor een cadeautje? Geen nood, Idearté to the rescue. Wij geven je gratis en voor niets onze 10 beste tips voor de ultieme liefdesbrief. 

 

Dankzij ons advies hoef je niet bang te zijn dat je de taal van de liefde niet verstaat. In een goeie tekst gebruik je bijvoorbeeld spreektaal, kies je voor sappige adjectieven en eindig je met een sterke call-to-action. Pas je deze technieken ook toe in je liefdesbrief? Dan maak je zeker een onuitwisbare indruk op de man of vrouw van je dromen.

1.

Bedenk wat je het allerliefst tegen je liefste wilt zeggen

Goed. Je hebt dus beslist dat je je geliefde wilt verrassen met een liefdesbrief. Maar je hebt geen idee hoe eraan te beginnen. Ga niet meteen naar een leeg wit blad staren, maar begin met een mindmap. Een mindmap is letterlijk een kaart van al je gedachten. Noteer de naam van je geliefde in het midden van een blad en schrijf daarrond alle woorden, beelden en herinneringen die in je opkomen. Selecteer hieruit de onderwerpen die je in je liefdesbrief wilt verwerken.

2.

Make it personal

Een bos rode rozen, een huis vol kaarsjes en een hartvormig doosje gevuld met chocolade. Is dat romantiek? In een Hollywood romcom met Tom Holland en Zendaya ongetwijfeld wel, maar misschien wordt jouw schatje liever verrast met een Starbuckskoffie en een donut dan met een ruiker bloemen? Onthou dit bij het schrijven van je liefdesbrief en kies voor concrete voorbeelden die voor jullie van toepassing zijn in plaats van clichés.

3.

Schrijf vanuit je hart

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Herinner je je nog het moment van je eerste kus? Wanneer heeft je wederhelft voor het laatst iets liefs voor je gedaan? Denk aan een specifiek moment en wat dit met jou deed. Omschrijf hoe jij je voelde en vertel vooral waarom jouw hartje sneller ging slaan.

4.

Zeg het voor je het schrijft

Misschien ben je geen geboren schrijver, maar dat is nog geen reden tot paniek. Met onze tips lukt het je ongetwijfeld om een onvergetelijke indruk na te laten. Slaag je er toch niet in om iets op papier te krijgen? Zeg het dan eerst luidop. Spreek de zinnen uit zoals je ze tegen je geliefde zou fluisteren en zet ze vervolgens zo op papier.

5.

Vermijd een anticlimax: eindig met een belofte

Je hebt al je liefde, aandacht en toewijding in je brief gestort, dus zorg je best voor een spectaculaire finale. Als je afsluit met “Lieve groetjes” blijft je geliefde onbevredigd achter en laat dat nu net zijn wat we op Valentijn zeker willen vermijden. We raden je aan te eindigen met een vurige liefdesverklaring en een belofte. Voor eeuwig van hem of haar houden is goed, iets met een persoonlijke touch is beter. Bijvoorbeeld: “Ik zal altijd van je houden, ook al wil je elke aflevering van Familie zien.”

Vermijd een anticlimax: eindig met een belofte of call-to-action. Zowel privé als professioneel.

6.

Handgeschreven voor extra impact

In tijden van mails, berichtjes en appjes grijpen we zelden nog naar pen en papier. Nochtans is er niets romantischer dan een echte, ouderwetse en dus handgeschreven brief. Laat het intikken en afprinten dus achterwege en verleid je lief met the real stuff. Je scoort er gegarandeerd extra punten mee.

7.

Ga voor passie

Overgiet je lieve woordjes en vurige zinnen met wat passie. Gebruik levendige woorden en omschrijvingen en kies voor actieve in plaats van passieve zinnen. Ze zullen je betoog veel persoonlijker maken. Een voorbeeld:

  • Liever niet: “Ik werd van m’n sokken geblazen toen je naar me lachte.”
  • Maar wel: “Jij blies me van m’n sokken met je geweldige lach.”

8.

Een vleugje humor kan geen kwaad

Jouw liefdesbrief is een romantisch gebaar en mag dus best wat melig zijn, maar je hoeft jezelf niet al te serieus te nemen. Hier en daar een grapje of een inside joke die alleen jullie twee begrijpen, maakt je brief alleen maar schattiger.

9.

Lees nog een keertje na

Ben je klaar met je meesterwerk? Lees je brief zeker nog eens na, want het zou jammer zijn mocht je lief er een fout in ontdekken. Dat je al 7 jaar samen bent in plaats van 6 bijvoorbeeld,  Anal Beads of dat je elkaar helemaal niet in Café ’t Hoekske hebt leren kennen.

10.

Blijf vooral jezelf

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: blijf vooral jezelf. Zorg ervoor dat je liefdesverklaring eerlijk, oprecht en origineel is en je lief zal voor je smelten als een Calippo tijdens een hittegolf.

Op zoek naar een copywriter voor jouw professionele brieven?

Geïnspireerd naar meer?

Ontdek meer blogs

WIJKortenaken Idearté 1
animatie social pitch
AI in communicatie_beeld 1
Idearté succes in PR

Meer inspiratie?

Bekijk nu onze 5 gratis webinars